Argentinië’s New Dollar Tax Is a Boon voor Cryptocurrency…

Argentinië heeft een nieuwe belasting van 35% geheven op alle aankopen in Amerikaanse dollars. De verhuizing zou de Argentijnen kunnen sturen naar stablecoins zoals DAI, waarvan het handelsvolume in het nieuws is gekomen.

In het kort

  • De centrale bank van Argentinië kan de vraag van het land naar Amerikaanse dollars niet bijhouden.
  • Om dit te bestrijden heeft het land een nieuwe belasting van 35% geheven op aankopen in dollars.
  • Als gevolg daarvan kunnen de Argentijnen op zoek gaan naar dollaralternatieven in stabiele valuta’s zoals DAI, waarvan het volume en de prijs gisteren op de lokale beurzen is gestegen.

Sommige landen bevorderen een spaarcultuur, maar voor Argentijnen wordt dat een nachtmerrie.

De recente neiging van de Argentijnen om Amerikaanse dollars te hamsteren vanwege de hoge inflatie van de lokale valuta heeft ertoe geleid dat de centrale bank terugkrabbelt. Het hamsteren van dollars had de regering van de dollarreserves binnen een jaar kunnen uithongeren. Gisteren heeft de centrale bank daarom maatregelen genomen om deze praktijk te voorkomen door een nieuwe belasting van 35% te heffen op aankopen in dollars.

De Argentijnen hebben dit echter al tegengegaan door DAI op te kopen, een gedecentraliseerde stabiele munt op de blokketen Ethereum, die in Argentinië steeds populairder is geworden.

Dit jaar is de vraag naar Amerikaanse dollars in het land met 900% gestegen, waarbij de centrale bank het aanbod monopoliseert. Volgens gegevens van de technische nieuwssite iProUp is het aantal mensen dat dollars kocht gestegen van 435.000 in april naar 5 miljoen Argentijnen vorige maand. En de vraag naar zijn crypto-tegenhanger in DAI is ook gestegen, volgens de Argentijnse nieuwsbron.

Fernando Marull, een econoom partner bij Argentijnse firma FM&A vertelde eerder deze week aan iProUp dat de gevolgen van het niet doen van iets om de vraag naar dollars te beteugelen desastreus zouden kunnen zijn voor het land.

De centrale bank van Argentinië zou nog steeds $1,1 miljard in USD per maand moeten verdelen. Dit is, zo legde hij uit, onhoudbaar voor Argentinië, gezien het feit dat de netto-reserves in augustus 8 miljard dollar bedroegen. Dat zou dalen tot 3 miljard dollar in december, en dan tot nul in april van volgend jaar.

Belast het, belast het allemaal!

Om dit gebrek aan evenwicht (de exponentiële groei van het aantal kopers en de afnemende liquiditeit) tegen te gaan, heeft de regering een belasting van 35% ingesteld op alle aankopen in dollars en het bedrag aan dollars dat burgers legaal in handen zouden kunnen krijgen, beperkt.

„Het initiatief heeft tot doel het huidige quotum van $200 per maand te handhaven, terwijl de vraag naar vreemde valuta door particulieren voor hamsteren en kaartuitgaven wordt ontmoedigd,“ zei de Centrale Bank van Argentinië gisteren in een officieel perscommuniqué. Tegelijkertijd vertelde de president van het land aan de Braziliaanse krant Folha dat „de dollars voor de productiviteit zijn, niet voor de besparingen“.

De prijs van de dollar op de zwarte markt steeg na het nieuws, van 130 naar 150 peso’s voordat hij zich stabiliseerde op 145 peso’s. Dat is een recordhoogte, die de vorige historische piek van 140 peso’s, die eind juli werd bereikt, heeft overwonnen.

Krijg dollar of DAI proberen

Samen met de dollar, een stabiele munt die ontworpen is om zijn waarde te behouden, groeide ook in prijs en volume: MakerDAO’s DAI.

Slechts enkele uren nadat het nieuws over het belastingstelsel zich verspreidde, steeg het handelsvolume voor het DAI-ARS paar (dat zijn mensen die DAI verhandelen voor Argentijnse peso’s) en kwam het dicht in de buurt van recordniveaus. Hetzelfde geldt voor de prijs – hoewel het, eh, verondersteld wordt vastgepend te zijn aan de dollar, betalen de Argentijnen meer dan dat om hun digitale handen te krijgen.

Op Ripio, een in Latijns-Amerika gebaseerd crypto-platform, bereikte de stablecoin een piek van 142,50 peso’s met meer dan 12.000 DAI in slechts één uur. Dat is bijna 3X het gemiddelde. De activiteit daalde toen tot een normaal niveau, maar de prijzen herstelden zich niet.

DAI is vrij populair in Argentinië dankzij een misschien niet zo gezonde mix van een mislukte economie en een grote PR-campagne: „Het begon langzaam, maar toen we eenmaal een systeem n lokale telegramgemeenschappen lanceerden, waar gebruikers elkaar kunnen belonen met Karma-punten om het vertrouwen te verbeteren, ging het echt van start“, zei Mariano Di Pietrantonio, de community lead van de Maker Foundation voor Latijns-Amerika, in een bedrijfsblogpost.

„DAI is een goede optie omdat de prijs relatief objectief is en niet onderworpen aan de controle van de overheid,“ Ariana, een Venezolaanse ontwerper die gevestigd is in Argentinië en die overmakingen en betalingen in DAI ontvangt vertelde Decrypt. „Dit laat mensen toe om te sparen en zelfs enkele aankopen te doen door hun cryptocurrencies om te zetten via diensten zoals Bitpay of Bitrefill.“

Dat enthousiasme voor DAI is tot nu toe nog beperkt, merkte Ariana op: „Er is nog een lange weg te gaan omdat cryptocurrency’s weinig bekend zijn.“

Maar zelfs Bitcoin Loophole wordt in Argentinië met een premie verhandeld. Op dit moment is de prijs 1.603.381,5 Argentijnse pesos, gemiddeld, volgens Ripio. Gezien de prijs van de „blauwe dollar“ is dat 142 peso’s, wat neerkomt op een prijs van ongeveer $11.200 USD per BTC. Op de meeste andere beurzen in de wereld handelt Bitcoin momenteel onder $11.000.